4 – 6 stuks rundvlees
2 eetlepels râs al hânout (Marokkaanse kruiden), naar smaak
2 uien, in ringen
3 teentjes knoflook
1 theelepel sambal
1 kippenbouillonblokje of meer naar smaak
mespuntje gemberpoeder
theelepeltje kaneel
1 winterpeen, in schijfjes
250 gr sperziebonen
Bereidingswijze
Verwarm de tajine met wat olie erin. Doe de knoflook en een theelepeltje sambal erbij.
Leg het rundvlees in de tajine en bestrooi met 1 eetlepel râs al hânout.
Voeg de in ringen gesneden ui toe en verdeel rondom het rundvlees.
Zet de deksel op de tajine en bak 10 minuten. Draai daarna het rundvlees om en bak nogmaals 10 minuten.
Giet een laag water (tot aan de rand) in de tajine. Stop er 1of 2 bouillonblokjes bij, samen met de gember, kaneel en nog 1/2 eetlepel râs al hânout. Laat 30 minuten sudderen op heel laag vuur met de deksel op de tajine. Voeg de boontjes, wortel en nog 1/2 eetlepel râs al hânout toe.
Je kunt eventueel nog meer water toevoegen voor meer saus. Zet de deksel weer terug op de tajine en laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
Hmmm, klinkt heerlijk!
Kan n tajine ook op n halogeen kookplaat?
Ja hoor, als de onderkant goed vlak is moet dat gewoon kunnen. Bij allereerst gebruik de tajine even een nachtje in water zetten. Dan voorkom je dat de tajine barst na eerste gebruik. Je hoeft er geen kookplaatje of iets tussen te zetten. Kook je op gas dan wel een verdeelplaatje ertussen.
(Extra toevoeging)Bij gebruik op keramische plaat de pan niet over het oppervlak schuiven om krassen te voorkomen. Verder is het belangrijk om bruuske temperatuurverschillen te voorkomen en om een warmtebron te gebruiken die minstens even groot is als de diameter van de pan. Dit om temperatuurverschillen binnen de schaal te voorkomen, die tot breuk zouden kunnen leiden.